Art Nouveau

En av mina favorit konststilar är Art Nouveau. Jugend eller som den också kallas.
Art Nouveau är det franska namnet på stilen och betyder "ny konst". I Tyskland kallades stilen för Jugend, vilket "ungdom".
Denna stil fick i de flesta länder namnet Art Nouveau (ny konst), efter butiken Galerie d'Art Nouveau i Paris, som drevs av den tyske konsthandlaren Siegfried Bing, där denne ställde ut flera objekt i den nya konststilen. Namnet antyder att stilen uppfattades som en brytning med traditionell formuppfattning. Detsamma gäller för det katalanska namnet på rörelsen: modernisme. I Tyskland och de nordiska länderna kom stilen att benämnas Jugend, efter en tidskrift med samma namn. I Italien kallades stilen för Stile floreale, vilket bäst beskriver hur den tog sin inspiration från naturens oregelbundna och organiska former, men i stiliserad form. I Storbritannien gick stilen under namnet Liberty style och i Österrike Secessionism (utbrytning eller pånyttfödelse).

Vanligt är organiska former, så som växter, blommor, frökapslar och slingerväxter. Vanligt är även långsmala finlemmade kvinnogestalter. Men stilen har inga självklara former och uttryck. Inom arkitekturen kan även inspiration från tidigare stilar och även japanska och andra asiatiska drag märkas, liksom nationalromantik.

I Riga, Lettland, finns några av de bäst bevarade Art Nouveau bygnaderna bevarade. Dock har flera av dem blivit slitna under årens lopp och under Rigas sämre tider har dessa hus inte fått den omvårdnad som de behövt. Men idag pågår arbete med att rusta upp och renovera dessa fantastiskt vackra hus!

Här är några bilder av husen i Rigas Art Nouveaukvarter


image287

   

     

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0