GRATIS BIO

Nu är det snart jul och då känner i alla fall jag att jag vill unna mig något extra. Ett bra sätt att göra det på som dessutom är helt GRATIS är på gratisbio.se! Här kan man samla poäng och få toppen bra pressentkort på bio, kläder, mat, blommor och en massa massa annat också!
Självklart ska du bli medlem nu! Följ länken och bli medlem du också helt gratis! gratisbio.se!


TÄVLING

Vill du också vinna en vacker String Plex Pocket-hylla?
Det vill i alla fall jag!

Om du är lika tokig i inredning som jag är så spanna in denna snygga och fräscha blogg: Funish blogg!!!
Kolla även in RUM21



Jobb eller inte jobb det är frågan det.

Aftonbladet skriver om hur svårt det är för uunga att få jobb idag. Jag håller helt med. Jag tycker att regeringen-Reinfeldt har svikigt de unga idag. Det är ju helt sjuk att man inte ska kunna hitta ett arbete trotts att man kämpar som en galning. Och så säger Reinfeldt att unga idag inte vill ha fast anställningar. Det vill vi visst det, det är bara det att det inte finns några såna att få tag i! Jag har kämpat läng med att få jobb. Jag skulle inte våga räkan hur många arbetsansökningar jaga hr skickat iväg. Och hur få av dessa som ens har lett till en intervju. Visst det kan vara jag som gör fel. Men hallå! Det är många med mig som har det lika. Det finns så många nackdelar med att de unga stängs ute från arbetsmarknaden. Unga idag få ett väldigt sent inträde på arbetsmarknaden. Under de senaste 10 åren har snittåldern på när man börjar arbeta stigit från 19-20 till 29-30. Det är ju något som i grunden är fel i detta system. Unga idag kommer behöva arbeta mycket längre än tidigare generationer för att få en skälig pension. Och att få en så dålig start på sitt yrkesverksam liv på verkar på många sätt. Många känner sig misslyckade, dåliga och tappar tilltron och självförtroendet. Är det sådana människor som regeringen-Reinfeldt vill skapa? Deprimerade, svaga, misslyckade och självförtroendelösa unga människor som ställs utanför samhållet. Det finns även ekonomiska nackdelar med detta. Både för individen och för samhället. Det är som Magnus Alvarsson säger i Aftonbladets artikel ett enormt resursslöseri. Genom detta system skapas det unga människor som het saknar besparingar och ekonomisk säkerhet. De få kronor som man har lyckats spara ihop äts snabbt upp när man är arbetslös. Och vad är det med a-kassan och andra ekonomiska stöd? Varför ska man straffas för att man arbetar? Killen i Aftonbladets artikel berättar att han fick ett vik som lärare ett par dagar. Han tog det och när han sedan kom till Arbetsförmedlingen sa de att på grund av att han hade arbetat de där dagarna så fick han vänta tre månader för att kunna få ekonomisk hjälp! Vad är detta bra för? Ska man straffas när man jobbar? Är det inte bättre att folk jobbar än att de är helt arbetslösa? Och jag har själv också fått känna av detta. Jag arbetar deltid/timmvik och kämpar och kämpar med att får mer tider på mitt jobb eller få ett annat jobb men det har trotts stora ansträngningar inte gett något. Och på grund av att jag arbetar några dagar i månaden så drar a-kassan ner antalet dagar som jag får stämpla till 75dagar! Det är ju för fan inget när man endast har kanske två dagar i vecka med jobb. Det är ju helt jävla sjukt ju.

 

Skriv gärna en kommentar och tala om vad du tycker och tänker.


Fordringsägare

Har varit på teater! Eller hmm det var ju förra helgen som jag var på teater, men i alla fall. Var och såg Fordringsägare av Stringberg på Konsert och Kongress i Linköping.

Den var bra och de spelade väl, men den vara också aningens lång och seg. Men väl värd att se! Jag tycker att det var intressant att de men så små medel kunde spela så känslosamt. Kulisserna och scenen består enbart av tre svarta stolar och vita kala väggar. Det som också fångar mina tankar är hur Strindberg belyser ett tidlöst och ständigt tema eller problem. Hur människor förtär och förgör varandra och hur äktenskapet påverkar oss.

En ny uppsättning av regissören bakom Shakespeares Rikard III. Nu är det Fordringsägares tur att uppdateras av Linus Fellbom. – I kärleken, svartsjukan och hämndbegäret som stormar genom pjäsen kan nog de flesta känna igen sig, i alla fall jag! säger Linus Fellbom. Strindbergs text kommer att spelas mer eller mindre orörd, ackompanjerad av amerikanska rockbandet Filters musik.

Tre spännande unga skådespelare – Jennie Silfverhjelm, Hannes Meidal och Jens Ohlin – agerar i denna mycket fysiska föreställning där väggarna bokstavligen kommer att rämna. Jens Ohlin har synts bl. a. i Rikard III, Hannes Meidal i Den Bergtagna på Strindbergs Intima teater och Jennie Silfverhjelm på Stockholms stadsteater, Uppsala Stadsteater, Dramaten och Norrbottensteatern.

 

Så här skriver Correns Lars H Jonsson:

I Strindbergs författarskap är äktenskapet ett återkommande motiv, som bränner och nöter. I pjäsen Fordringsägare undergår det sin kanske mest krassa och infernaliska behandling. Detta avslöjat nakna kammarspel, låter tre människor mötas och förnedras i sina svagheter och begär.

Det är en text med flera nivåer och med ett utstuderat förlopp. Men det finns förstås en realism och en tidstypisk naturalism i detta att ingen nåd lämnas. Alla sitter fast i den nedåtgående spiralen. Vi kan som åskådare sakligt konstatera människans begränsning, och att ingen är vinnare trots skicklig strategi och utstuderat spel.

Men här och var finns även en och annan komiskt träffande replik.

Undergången är inte total, utan vi kan lockas till skratt mitt i bedrövelsen. Denna tragikomiska nivå har man tagit fasta på i Riksteaterns uppsättning.

I scenerier, gester och minspel, finns en överdrifter och utspel, som bryter realismen. Poser och utrop som gör karaktärerna lite galna och bisarra. Man arbetar här med grotesken som medel eller uttryck. Det blir en mask eller en förvridning som kan väcka reflektioner.

Men framförallt skapar det distans - verfremdung. Men inte nog med det; dessutom är föreställningen invävd i tung rockmusik, som förspel och mellanspel dånar våldsam musikalisk energi från gruppen Filter.

Man kan uppleva en samverkan mellan detta och det fysiska och intensiva utspelet på scenen.

Men sammantaget blir distanseffekterna för stora. De tar uppmärksamhet från texten och innehållet på ett sätt som distraherar mer än det tillför.

Bäst blir tolkningen när tragiken djupnar i mötet mellan kvinnan och den före detta maken. Här är även texten som mest mänsklig, spelet är mer nedtonat och därför som mest trovärdigt.

Det drastiska slutet då kulissväggarna rasar, gör fallet definitivt, nästan övertydligt. Ingen reser sig i dammet.


Gammalt och nytt

Funderade på en sak. När man letar i sina gamla kartonger och gömmor och hittar något gammalt. Det är en så speciell känsla som sprider sig i kroppen då. En känsla av igenkänning blandad med en massa minnen och även en lite känsla av obekanthet. Eller hur jag ska förklara. Jag tog hem en kartong med mina gamla målarsaker från mamma och pappa och i den fanns massor med saker som jag minns och som är förknippade med minnen. Men samtidigt som var det så länge sedan jag såg dessa saker och kände dem så att de på något sätt ändå känns lite obekanta och främmande. Det är en väldigt konstig känsla. Och jag kom att tänka på min gamla gamla dagbok igår och minns exakt hur den ser ut och jag vet att den finns nerpackad i någon kartong. Och det var en mycket konstig känsla som fanns i mig när jag tänkte på dagboken. En känsla av minnen, både bra och dåliga och en känsla av att jag har förändrat så mycket sedan jag skrev i den. Jag skulle aldrig välja en sån dagbok idag och de saker som jag skrev om i den är saker som har förändrat idag. Samtidigt som det finns känslor och tankar som jag hade då och som jag fortfarande tänker och känner.


vilken lång dag

Det blev en rikigt lååång dag idag. Gick upp vid 7.50 och duschade och åt frukost och gjorde mig klar. Och kl9 gick bussen. Vi åkte från Älmhult till Kinna. Studiebesök på Almedahls. Det blev en lång resa och ett ganska kort studiebesök.
Vi fick dock en present från Almedahls. En kökshanduk med mönsteret "perssons kryddhylla"




Man vet att...

Man är i en liten håla när:

- alla cafér är stängda kl18
- byns alla ungdomar inte har något bättre för sig än att hänga påtågstationen
- man kan gå runt centrum på mindre än 5 minuter
- när det inte stannar några andra tåg på stationen än det lokala pendeltåget som bara stannar en gång i timmen
- antalet klädbutiker, restauranger och övriga butiker går att räkna på sina tio fingrar

Hmm det finns många fler exempel men detta är några av de som jag har sett under mina visiter här i den lilla lilla hålan Älmhult.
 


RSS 2.0