Storbak

I helgen var mina och Patriks föräldrar här och vi firade Patriks födelsedag med ett riktigt födelsedagsfika!
Detta stod på menyn!

New York cheesecake med blåbär

Ingredienser

300 g digestivekex
150 g osaltat smör
1 dl strösocker
1 dl maizena
2 tsk vaniljsocker
600 g Philadephia
2.5 dl kesella 10%
3 st ägg
1 dl vispgrädde
200 g vit choklad (gärna med citron/limesmak)
1 dl frysta blåbär

 

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader, varmluft. Smält smöret.

2. Krossa kexen i mixer och rör i det smälta smöret.

3. Packa blandningen hårt en form med löstagbar botten. Grädda botten i 10 minuter och låt den svalna.

4. Blanda socker, majsmjöl och vaniljsocker i en skål. Häll i kvarg och färskost och vispa krämigt med en elvisp.

5. Höj temperaturen i ugnen till 200 grader. Tillsätt äggen och vispa väl. Häll i grädden lite i taget under vispning.

6. Smält chokladen i ett vattenbad och rör ner den i smeten.

7. Fyll smeten över kakbotten och strö över bären på toppen. Grädda kakan i 30 minuter. Man kan täcka den med aluminiumfolie när den fått gyllene färg för att den inte ska bli för bränd. Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar i eftervärmen i 30 minuter.

8. Låt cheesecaken stå i kyl över natten eller 6-8 timmar för att den ska sätta sig och bli lättare att skiva upp i snygga bitar.


Mormors rulltårta


Färdigt på:
20 min

Ingredienser

Grundrecept:
3 st ekologiska ägg
1.5 dl strösocker
2 msk mjölk 3%
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 st apelsin, rivet skal
25 g mandelspån
strösocker till rullning


Gör så här

1. Sätt ugnen på 250 grader, varmluft.

2. Vispa ägg och strösocker poröst.

3. Tillsätt mjölk och rivet apelsinskal.

4. Blanda vetemjöl och bakpulver och vänd ner det i äggsmeten.

5. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper på en bakplåt.

6. Strö över mandelspån och grädda, i cirka 5 minuter.

7. Sockra ett bakplåtspapper och stjälp upp kakan upp och ned.

8. Lossa försiktigt bakplåtspappret från tårtbotten.


Saffranskaka med choklad


Antal portioner:
4

Ingredienser

50 g smör
1 1/2 dl mjölk
1/2 g stött saffran
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
100 g krossad mörk blockchoklad
Glasyr:
1 1/2 dl florsocker
3 msk kakao
75 g smör
Till garnering:
silverkulor

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en kakform.

2. Smält smöret, häll i mjölk och stött saffranen. Blanda väl. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt mjölkblandningen.

3. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i smeten. Tillsätt den krossade chokladen och häll i formen.

4. Grädda i ca 40 minuter. Ta ut kakan och låt den svalna innan den tas ur formen.

5. Smält smöret till glasyren. Blanda med florsocker och kakao. Bre över kakan. Garnera med silverkulor.

Saffranskaka med chokladNew York cheesecake med blåbärMormors rulltårta

Vilken bra dag

En riktigt bra dag. Den började lite segt måste jag erkänna. Sov till 11.11 när jag vaknade med ett ryck. Käkade lite frukost och gick ut en promenad vid ån och såg de sista resterna av Hamnfestivalen rivas ner. Handlade lite på vägen tillbaka hem. Väl hemma städade och tvättade.
Sedan en lugn stund i soffan. Glo lite tv och läsa lite. Vid 18tide kom Liseth och vi traskade in mot stan och en mumsig B&J från karamello. Det blev Mango Berry Swirl, och så tyckte killen som sålde glassen att Jamaican Me Crazy var mycket godare så jag borde smaka den också så han bjöd på en smakbit! Mumsigt värre.
Glassen avnjöts på Hemslöjdens mysiga innergård. Och kompletterades av djupa samtal om allt från barnuppfostran, slöjd, till mat och ekologisk odling och tvättnötter. Sedan en lugn kväll i soffan framför en film.



Gårdagen var riktigt trevlig den med. Efter en hel oki dag på jobbet så gick vi en sväng ner till hamnfestivalen och träffade där Chrille och Kristina. Sedan blev det Chana Masala och en underbart god mango lassi och ett naan på Yogi.



RSS 2.0