Plast

Såg just ett väldigt intressant program på tv om plast. Det handlade om vår enorma produktion av just plast och vad som händer med plasten efter att vi slängt den.
Vi förbrukar i snitt 100kg plast per person och år. Och mycket av denna plast hamnar i havet. Vilket är ett stort problem och en stor fara. Plasten förstör för djur och västlivet i havet. Många havsfåglar får i sig stora mängder plast genom sin föda, fiskar, maneter och plankton är andra exempel på djur som får i sig plats. Och ett stort problem är at plasterna släpper ifrån sig kemiska ämnen. Flera av dessa ämnen vet vi idag inte vad det gör när det kommer ut i naturen. Men forskare har kunnat visa på att tex valar lagrar flera olika typer av kemiska ämnen son finns i plast i fettet i sina kroppar.
Det finns forskare som ah påvisat att vissa kemiska ämnen som finns i plast och ofta i sådan plast som vi gör plastflaskor av påverkar könsorganen hos främst hanarna. Ämnet gör att könet inte fult ut utvecklar sig. Det finns även forskning som visar att unga pojkar som utsätts för dessa ämnen också påverkar och att deras könsorgan tenderar att inte utvecklas fullt ut.
Plast som kommer ut i naturen brytts inte ner den bara delas söner i små små bitar och finns kvar. Och vårat plastanvändande bara ökar och ökar för varje år.
Jag tycker detta är väldigt skrämmande. Det som också skrämmer mig är att jag inser min egen del i detta. Jag försöker att göra så gott jag kan men jag skulle så klart kunna göra mer. Men det hemska är att det är väldigt svårt att göra mer. Plast finns i så sjukt många produkter att det är väldigt svårt att undvika det. Jag tackar ofta nej till plastpåsar i butiker, jag tar med min egen tygkasse när jag ska handla mat, jag försöker att återvinna så mycket som möjligt. Men det går inte att undvika plastprodukter. Även om jag hoppar över påsar och kassar och så vidare så kan jag inte komma runt att tandkrämen, schampot, diskmedlet, tvålen, läsken, brödet och så vidare alla kommer i plastförpackningar. Dessa är väldigt svårt att inte köpa/använda.

Vad har du för tankar och åsikter om plast och miljö och även återvinning? Skriv gärna en kommentar och tala om vad du tänker.
Skärpning SJ

Läste just i Aftonbladet om en kille i rullstol som skulle åka från Stockholm till Uppsala men inte fick någon hjälp att komma av tåget i Uppsala. Hur kan SJ få sälja handikappsbiljetter och därmed intyga att det går att resa med rullstol men sedan inte kunna genomföra detta. De får väl se till att ha utbildad personal ombord på tågen. Och att sedan inte ens ge pengarna tillbaka för biljetten är riktigt dåligt.

Paprika och fetaost paj

Detta recept räcker till en riktigt stor paj eller två lite mindre.

Degen:
9 dl vetemjöl/eller 8dl vetemjöl och 1dl grovt mjöl
4 tsk bakpulver
1tsk salt
100g smör
4 dl mjölk


Fyllning:
150g fetaost
2 paprikor

Äggstanning:
3 1/2dl mjölk
4 ägg
2 dl riven ost
salt
peppar
valfria kryddor efter egen smak

Gör så här:
Blanda alla ingredienser i degen och tumma ut den i pajformen. Förgrädda pajdegen.

Skiva paprikan i tunna skivor. Och träna fetaosten.

Blanda ihop äggstanningen.

När pajdegen är färdig så fördelar du paprikan och fetaosten i pajen och häller över äggstanningen.
Grädda i ca 225-235grade i ca 20-25minuter.

Galenskap
"Den vanlgaste formen av galenskap är att göra som vanligt, men ändå hoppas att det ska bli bättre"

Nya dippsåser

Estrella har lannserat två nya dipper. Helt utan tillsatser och med bara naturliga ingredienser. Finns i smakerna Chili & Lök och Gräslök & Dill.
Jag tycker att det är superbra att de har lanserat dessa. För jag är en stor motståndare av tillsatser i vår mat. Och ser positivt på alla saker som minskar detta.
Att vaccinera sig eller icke.... det är frågan...

Som vanligt står det i Aftonbladet om influensan. Och att det råder delade meningar i riksdagen om huruvida man ska vaccinera sig eller ej.
Jag har ännu inte bestämt mig. Jag har hört många bra argument både för och emot. Och har svårt att avgöra vad som väger tyngst. Averin ser om vaccinationerna för ett tag sedan på sin blogg och hade där en stort antal bra argument för varför man inte ska vaccinera sig. Och jag håller med i mångt och mycket men är ändå rädd för att bli sjuk så klart.
Jag brukar dock inte bli sjuk i influensan på vintern och detta trotts att jag alltid har jobbat i yrken där jag träffa människor hela dagarna. Men samtidigt så verkar det vara större risker med denna nya influensa. Det är väldigt svårt. Och om det är som det verkar att vi inte kommer att få något vaccin förens efter jul och nyår så kanske redan det värsta är över.
Har även pratat med många som har haft eller känner människor som har haft influensan och de säger att de har varit riktigt sjuka men efter en vecka eller så så är de friska igen och mår bra.
Svårt svårt svårt...
Vad ska du göra och hur tänker du? Skriv gärna en kommentar och för tankarna och dialogen vidare.

Linköpingsmorden

Corren skriver om morden i Linköping för fem år sedan. Det känns väldigt konstigt att det har gått så lång tid sedan det hände. Polisen har en ny teori som de ska arbeta utifrån nu. Jag hoppas verkligen att de kan lyckas lösa dessa mord. För chansen att lyckas lösa ett brott minskar ju hela tiden desto längre tid det går.
Det känns som det är lite för mycket brott, mord och kriminalitet i Linköping nu. Det är ju inte länge sedan mordet i Lambohov skedde heller.

Dax att börja köpa julklappar??

Läste just i Corren att BR leksaker hade nyöppning igår i Linköping. Och  folk köade som galningar. Anledningen: halva priste på LEGO. Är det julklappsinköp måntro??

Men jag ska faktist erkänna att jag redna ahr köpt tre julklappar! REDAN!! Hmm under hur det gick till.... haha...

C Eriksson solo

Igår var det dags igen att gå på teater. Gårdagen bjöd på många skratt och en del eftertankar också. Föreställningen heter C Eriksson solo. Ni känner igen honom från Roy och Roger och Galenskaparna och after shave. Under kvällen fick publiken ta del av allt från poesiafton, litteraturafton, visafton, föredrag, revy, konsert, gudstjänst, musikal, teater, varieté, cabaret, show till seminarium och konferens. Roligt!

Så skriver Karil om föreställningen.

"Med hjälp av nyskrivna texter och nyskriven musik, och tillsammans med ackompanjatören Anders Ekdahl, kommer Claes Eriksson att undersöka scenens många möjligheter på ett, som han själv säger ”ganska underhållande sätt”. Det vill säga vi får vara med om exempel på poesiafton, litteraturafton, visafton, föredrag, revy, konsert, gudstjänst, musikal, teater, varieté, cabaret, show, seminarium, konferens m.m. Vi får träffa personligheter som Professor Köttberg, Doktor Sidekick, Docent Silverstad, Amerikanen och Skaraborgarn… Alla med Claes Eriksson som gemensam nämnare och med hans speciella signum för varm humor, drastisk komik och halsbrytande uppfinningsrikedom i bagaget. Just den här människan, just dom här sakerna, gör han garanterat för allra första gången i världshistorien.”Fringe

Ännu en underbart bra serie som bara inte kan få för mycket av. Den har allt man kan vilja ha. Spänning, drama, kärlek, och en massa mer spänning.
Har ni inte spannat in denna underbara serie så gör det!!!True Blood

Är helt 100% såld på denna serie. Kan bara inte få nog. Den är så sjukt bra.
Skulle kunna sitta hela dagen och bara kolla på alla avsnitt.Dans som vibrerar av verklighet

Corren recenserar Douar Accroraps föreställning på Crusellhallen i Linköping i söndags.

"Åtta unga manliga dansare, blir snabbt ett gäng i förorten, som jagas och slits mellan hopp och förtvivlan. Förinspelade röster och högtalarutrop, kallt blått ljus. Inledningen leder tanken till övervakning, överhet och myndighet; ett maktspel pågår. Dansen, livet, sker under detta, i rummet av utsatthet, litenhet och längtan."
Precis som Lars H Jonsson skriver här i Corren gled mina tankar iväg om en kall obehaglig värld där man som människa är den lilla och svaga. Jag fick vibbar till Momo eller kampen om tiden och till 1984 och Kallokain. Alla böcker om överheten som ser dig och som styr och den lilla människan som inte kan göra något åt allt. Denna hjälplöshet och utlämnad.

En riktigt bra dansföreställning som inte verkar lämna någon oberörd. Jag är inte mycket för dans men detta var bra!Vilken underbar helg!

Har haft en toppen helg. Skrev tenta i fredags i företags ekonomi, som jag håller tummarna för att det gick vägen. Den var i företags ekonomi.
Sedan när jag kom hem på kvällen till Linkan så gick vi och käkade sallad på stan. Mysigt!
Lördagen blev det fika med Kerstin. Många goda skratt och trevliga saker att prata om. På kvällen åkte vi till Patriks mamma tillsammans med Patriks bror. Käkade hembakad pizza och hade det trevligt. Killarna kollade fotboll och jag tittade på annan tv.
Söndagen kvar vi och käkade brunch på Pitcher’s. Gott och mysigt. På kvällen var jag på dansföreställning. Så himla bra.
Måndag blev det en sväng till bibblan och lånade bok till nästa kurs, ledarskap. Och sedan hem och lagade god god soppa. Mums!  Och film! Underground av Emir Kusturica. Han har även gjort Svart katt, vit katt som också är en riktigt bra film! Se den!
Douar med Accrorap

Igår var jag på dansföreställning, Douar med Accrorap. Det var riktigt riktigt bra. Ett gäng med killar som dansade en blandning mellan sreetdace och modern dans.

Nio unga män blandar hiphop, modern dans och akrobatik på ett överraskande och nyskapande sätt. Häftiga streetmoves, akrobatik och modern dans. Tunga beats och mjuka algeriska toner. Douar är en maffig och innovativ dansföreställning där stilar och världar möts. En helkväll för dig som gillar dans i alla dess former!

Så det kan jag varmt rekomendera er att gå och se!


Jag började funderar på detta med dans en del. Vad är det som får människor av alla de slag att vilja röra sig till musiken? Alla kan vi känna en rytm och en vilja i kroppen att röra oss till denna, även att vi inte alls är några tränade och duktiga dansare eller så. Men människor genom alla tider har hittat anledningar till att dansa och röra sig ttill musik. Dansa och spela musik för att tillbe gudarna är vanligt hos ursprungsbefolkningar runt om i världen. Det är verkligen en speciell känsla att få röra ssin kropp till musiken. Man blir glad av det!

Tenta tenta...

Ja då har man skrivit sin första salstenta på typ 6år eller något sånt...
När jag läste på universitetet så hade vi salstentor första terminen och sen har jag nog inte haft så många fler salstentor... det var mestadels hemtentor underresten av min studietid.
Men nu har jag som sagt skrivit tentan och jag tycker nog att det känns som att det gick ganska bra. Men man vet ju aldrig. Men vi håller tummarna.
Så nu är jag hemma i helgen och är LEDIG!! Så skönt så idag blir det lite städa, tvätta, och fixa, sen lite fika med en kompis på stan och handla lite saker.
Imorgon ska jag på dansföreställning på Konsert och Kongress i Linköping, Douar med Accrorap.

Så nu ska jag ta och dammsuga.

GratisBio!

Jag är medledm på sidan GratisBio. Det är super bra och kul. Man samlar poäng genom att göra olika aktiviteter, tex om man handlar böcker, kläder eller tidningar eller blir medlem på olika sidor, deltar i olika tävlitar. Poängen kan man sedan byta in mot toppen bra presentkort av alla möjliga salg. Självklart på bio, men även i en massa klädaffärer, mataffärer och så vidare. Det är super enkelt att bli medlem och det går fort att samla ihop sina poäng. Jag rekomenderar er alla att bli medlemar där!

Följ länken och ta del av alla finfina erbjudanden du också! RSS 2.0