Surrealism

Ännu en av mina favortier inom konststilar är surrealismen.
Surrealismen uppstod under 1920-talet i Frankrike utifrån grundaren André Bretons manifest.
Inom surrealismen finns det inte några givna motiv. Surrealism är franska och betyder "över det naturliga". Vad surrealismen ofta skildrar är drömar och fantasier.Ett surrealistiskt bildspråk inbegriper att konstnären tagit sig förbi förnuftet, som betraktas som ett konstens hinder, för att låta undermedvetna "vrickade" kombinationer av ting löpa samman. När förnuftet skjuts åt sidan släpper exempelvis de spärrar som fått ett ägg att vara mindre än solen, ett bord ha en normal slät yta. Istället kan en meningsfull koppling mellan till exempel en grön varmkorv och en gigantisk kam vara nödvändig, på grund av avsaknaden av logik. En vaken betraktare åser ofta genom sitt filter av förnuft ett surrealistiskt konstverk som en vrickad, ologisk och absurd framställning av verkligheten.

Mina två favorit konstnärer inom surrealismen är René Magritte och Salvador Dalí. Båda två lite konstiga herrar. René Magritte målade alltid i sin kostom. Salvador Dalí var lite tokig, han körde bland annat runt i en likbil.

image302

 


 

Tre bilder av Salvador Dalí.



 

image305

   


Dessa bilder är målade av René Magritte. Bilden med de regnande gubbarna finns med i ett av mina tidigare inlägg om reklam. Den stora bilden med fötterna på heter "den röda modellen".


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0